HAUTE ROUTE

Turno-smučarsko prečenje od Chamonixa do Zermatta

Vodi:
Borut Naglič, gorski vodnik z mednarodno licenco IFMGA

Termin:

Marec/April 2015

Težavnost:

Tura je primerna za dobro kondicijsko pripravljene goste.

Opis ture:

Začetek

Vsi se zberemo eno uro pred odhodom ob 22:00 uri (zbirno mesto bomo določili naknadno). Po pregledu in pakiranju opreme se odpravimo iz Ljubljane (23:00) do mejnega prehoda Fernetiči, potujemo preko Italije (Milano), skozi predor pod Mont Blancom do Argentiera, kamor bomo prispeli naslednji dan, predvidoma ob 7:00 zjutraj.

Prvi dan

Argentiere - koča Trient
Pred odhodom bomo skupaj skrbno pripravili opremo, ki nas bo spremljala naslednjih pet dni turno-smučarskega prečenja. Najkasneje ob 9:30 se bomo iz Argentiera (1257 m) povzpeli z gondolo na Grand Montets (3297 m). Od tam bomo smučali preko ledenika Rognons, ki se izteka v mogočni ledenik Argentiere. Spustili se bomo na nadmorsko višino 2654 m. Tu se začne prvi vzpon do sedla Col du Chardonnet (3323 m). Sedlo leži med vrhovoma Chardonnet (3686 m) in Argentiere (3902 m), pot do njega pa vodi preko ledenika Chardonnet. S sedla se bomo po strmejši stopnji (do 60°) spustili za okoli 30 m na ledenik Saleina, katerega bomo prečkali v njegovem zgornjem delu do vznožja sedla Fenetre de Saleina (3263 m). Povzpeli se bomo dobrih 150 višinskih metrov do sedla, ki nas pripelje na Plateau du Trient. Kmalu bomo tudi zagledali kočo Trient, v kateri bomo zaključili prvi dan. Dosegli jo bomo po prečenju platoja. Po prihodu v kočo bo večerja ob 19:00 uri (predviden prihod do koče je ob 18:00). Koča leži na nadmorski višini 3170 m.

Drugi dan

Koča Trient - koča Valsorey
Vstali bomo ob 5:00 uri zjutraj, zajtrkovali in ob 6:00 odsmučali proti sedlu Col du Escandies (2796 m), preko katerega bomo smučali dalje v dolino Arpette vse do Champexa (1470 m). Od tu se bomo z avtobusom odpeljali do 30 kilometrov oddaljenega kraja Bourg Saint Pierra v dolini Entremont (1632 m). S ceste bomo krenili navzgor po dolini Val Sorey, ki nas bo pripeljala do koče Valsorey (3030 m), ki leži visoko na zahodnih pobočjih mogočnega štiritisočaka Grand Combina. Od koče se proti zahodu odpre lep pogled proti najvišjemu vrhu Evrope, Mont Blancu. Do koče bomo prispeli do predvidoma 18:00 ure, ob 19:00 pa nas bo čakala večerja.

Tretji dan

Koča Valsorey - koča Chanrion
Vstajanje in zajtrk ob enakem času kot prejšnje dni na turi. Pred nami je jutranji vzpon od koče Valsorey (3030 m) do Plateau du Couloir, ki leži na nadmorski višini 3661 m. Del vzpona bomo opravili na smučeh, ko pa pobočje postane prestrmo si bomo nadeli dereze. Na platoju bomo dosegli največjo višino našega prečenja. Tu je na mogočnem skalnem zobu postavljen bivak Musso. Od bivaka bomo najprej v strmem spustu in nato krajšem blagem vzponu prečkali ledenik Sonadon in dosegli sedlo Col de Sonadon (3504 m). Od tu bomo odsmučali po mogočnem ledeniku Glacier du Mt Durand vse do nadmorske višine 2250 m. Po skoraj 1300 višinskih metrih smučanja nas čaka le še zadnji del poti tretjega dne, 400 m vzpona do koče Chanrion (2642 m). Tura je časovno krajša, zato bomo že v zgodnjem popoldnevu dosegli kočo. Večer bomo tako kot prejšne dni začeli z večerjo ter nadaljevali s prijetnim druženjem ter pripravo opreme za naslednji dan.

Četrti dan

Koča Chanrion - koča Vignettes
Kot običajno bomo dan začeli z zajtrkom. Ob 6:00 uri pa se bomo odpravili na novo turo, ki nas bo pripeljala do koče Vignettes (3157 m). Najprej bomo odsmučali dobrih 150 višinskih metrov in se spustili do ledenika Otemma. Po njem bomo v konstantnem zelo blagem vzponu hodili približno 4 ure, ko bomo dosegli našo zadnjo visokogorsko postojanko - kočo Vignettes. Tura je kot nalašč ustrezno kratka za nabiranje moči za zadnjo turo, na kateri bomo prečili kar tri visoke prelaze, ki nas bodo nazadnje pripeljali v Zermatt. Za vse še dovolj sveže kandidate pa ponujam vzpon na 3796 m visok vrh Pigne d' Arolla, ki leži tik nad kočo, z njenega vrha pa se pokaže v ozadju še vedno oddaljen a zelo mogočen Matterhorn, pod katerim se zaključi naše visokogorsko potepanje.

Peti dan

Koča Vignettes - Zermatt, Chamonix
Vstajanje in odhod kot prejšnje dni. Najprej bomo prečili ledenik Collon, preko katerega bomo prišli do sedla Col de L' Eveque (3392 m). Tu bomo za kratek čas (nekaj 100 m) vstopili v Italijo, a jo bomo tudi zelo hitro zapustili. S sedla se bomo spustili na območje ledenika Haut Glacier d' Arolla na nadmorsko višino 3000 m. Na vzhodnem delu ledenika se bomo povzpeli do sedla Col du Mt Braoule (3213 m) in zopet stopili na italjansko ozemlje. V Italiji bomo prečili celoten ledenik Haut Glacier de Tsa de Tsan. Z njega se bomo povzpeli še na zadnje sedlo Col de Valpelline (3568 m). To bo tudi naš zadnji vzpon do Zermatta. Sedlo meji z Italijo, katero bomo zopet zapustili ter odsmučali po ledenikih Stockjigletscher, Tiefmattengletscher ter Zmuttgletscher na severni strani Matterhorna, ter nižje po smučiščih do Zermatta. Zadnjo noč se prespi v Chamonixu.

Zadnji dan

Prihod v Ljubljano predvidoma do 15:00 ure.

Obvezna oprema:

Oblačila: (kapa, termo spodnje perilo, topla jopica, pulover, vetrovka gore-tex, veterne hlače, debele in tople dokolenke, dva para rokavic.
Tehnična oprema: turne smuči s kožami, srenači, turni čevlji, palice, cepin, dereze, vponka z matico, čelada, plezalni pas, pomožna vrvica 6 mm - 4 mm, čelna svetilka.
Zaščitna sredstva: lavinska žolna, sončna in smučarska očala, krema z visokim zaščitnim faktorjem, majhna prva pomoč, (obliži, aspirin, mikropor).
Dokumenti: Za prestop meje, zdravstvena kartica in planinska izkaznica.

Pri meni je možna izposoja opreme 20 % ceneje kot v Iglu športu.

Cena:

Cena vodenja na osebo znaša 230 EUR, to vključuje organizacijo, vodenje in preskusno turo.
Ostalih stroškov (prevozi, nastanitve, stroški vodnika...) bi bilo za približno 560 - 600 EUR, v primeru, da kdo izmed udeležencev lahko uredi prevoz s kombijem ali večjimi enoprostorci, bo strošek prevoza bistveno manjši.

Prijave in dodatne informacije:

Prijave zbiram do 20.1.2015, ob prijavi plačate 150 EUR akontacije zaradi rezervacij in resnosti prijave. Akontacije v primeru odpovedi ne vračam!
Za prijave in dodatne informacije sem dosegljiv na (041) 710 364 ali email.

Zanimive povezave:

Chamonix
Chamonix Web Cam
Zermatt
Fotografije: Boštjan Bradaškja Ledenik Chardonnet

Plato Trient

Koča Trient

Pot do Champexa

Bivak Musso (najvišja točka ture)

Od bivaka proti koči

Koča Chanrion

Na poti do Vignettes

Koča Vignattes

Pogled iz Pigne d' Arolla

Med potjo

Zadnje sedlo pred Zermattom